over bamboe

bamboe, een veelzijdig alternatief

De bekendheid van massief bamboe (solid bamboo) onder het grote publiek groei door het groeiende aanbod van met name gebruiksartikelen voor in huis worden zeer gewaardeerd om hun sterkte, slijtvastheid en hygiëne.

Meer bekend ook is het moderne bamboe als vloerafwerking. Met name om de slijtvastheid, vormvastheid en daarnaast om esthetisch redenen kiest men voor een vloer van bamboe. Veelvuldig toegepast als vloerafwerking voor publiek toegankelijke ruimten waar hoge eisen worden gesteld aan een lange (onderhoudsarme) levensduur.

Wat minder bekend nog maar met een aandeel dat groeit is dat bamboe (viscose) tot basismateriaal voor textiel wordt verwerkt. De kleding wordt ervaren als zijdezacht, vochtregulerend en hygiënisch.

Bamboe is slijt- en krasvast, sterk en vormstabiel. Daarnaast heeft solid bamboe door de samenstelling van nature een herkenbaar eigentijds esthetisch voorkomen door de fijne opervlakte-tekening, met de herkenbare bamboeknopen, meestal in de kleurtint caramel (gecarameliseerd).

samenstelling bamboe paneel

De holle stam van de reuzenbamboe (Moso-bamboe) wordt in de lengterichting gesplitst in kleine lamellen die na schaven en schuren worden verlijmd tot een massieve enkellaagse basisplaat. De basisplaten worden vervolgens in lagen kruislings verlijmd tot een in twee richtingen zeer sterk en vormvast massief bamboe paneel. Dit is het meubelpaneel dat wij voor de meubels gebruiken.

Bij een verticale verlijming (side-pressed bamboe) van de kleine lamellen wordt de oppervlaktestructuur van de basisplaat fijner dan wanneer de kleine lamellen horizontaal worden verlijmd (plain-pressed bamboe). De karakteristieke bamboeknopen van de bamboe-stam zijn daarbij net wat duidelijker zichtbaar in de oppervlaktestructuur van de plain-pressed bamboe.

verbinding massief bamboe meubelpaneel
verbinding massief bamboe meubelpaneel

ecologisch duurzaam

Massieve (solid) bamboe is een zeer milieuverantwoord materiaal. De reuzenbamboe is een grassoort die in slechts twee maanden tijd tot 25 meter hoogte groeit, dat binnen 5 jaar verhout, wordt gekapt en vervolgens tot een hoogwaardig basismateriaal wordt verwerkt. De meubels van Atona zijn dus eigenlijk van gras, van heel groot gras!

Voor de groei is geen extra water nodig. Ook zijn er geen synthetische pesticiden nodig omdat bamboe van nature een anti-bacteriële stof aanmaakt. Bamboe neemt verder binnen de korte cycli, van nieuwe aanwas, groei en kap veel CO2 en stikstof op en is met recht een duurzaam alternatief voor bijvoorbeeld tropisch hardhout.

een eerlijke afweging

Afgezet tegen bijvoorbeeld tropisch hardhout is bamboe een overtuigend alternatief. Dit neemt niet weg dat de verlijming, de verwerking en het vervoer van bamboe ook een bepaalde milieuruimte neemt. In alle gevallen is vooral de levensloopanalyse bepalend en deze is voor bamboe zeer positief. Het bamboe plaatmateriaal is onze duurzame basis.

Atona ontwerpt en maakt unieke meubels van massief bamboe, in serie en in opdracht.
Neem graag
contact met ons op.

Door onze website te blijven gebruiken geeft u akkoord met het gebruik door ons van cookies.

copyright © 2022 atona - all rights reserved